Daca esti elev si ai nevoie de bani de buzunar, daca esti student si nu ai prea mult timp la dispozitie, daca ai un job cu salariu redus, daca esti o mamica in concediu postnatal, daca esti pensionar si inca iti place sa butonezi pc-ul, lumis-detoatepentrutoti este sursa ta de informatii utile despre activitati si afaceri online simple generatoare de venit suplimentar. Idei de afaceri online simple, idei de joburi mici online, de toate pentru toti incepatorii care vor sa stie cum se castiga bani online din activitati platite, simple sau nu, pe net.

De toate pentru toti, utile pentru incepatorii in venit suplimentar online


A trecut timpul sondajelor online la care asteptati cel putin o jumatate de an pentru a fi platiti ! Nu e o gluma, surveystime plateste instant, dupa fiecare sondaj online, direct in paypal.Inregistrati-va, si, pe cai!

Alegerea unui blog pentru promovarea afacerii

Campaniile de promovare a unei afaceri, a unui produs sau al unui brand pe bloguri se numesc, in limbaj international, bloggeroutreach. Bloggeroutreach este un concept relativ nou. Acesta poate fi cu doua taisuri pentru o afacere.

Trebuie multa intelepciune pentru alegerea si desfasurarea unei campanii bloggeroutreach profitabile. In plus, o campanie bloggeroutreach necesita o multime de timp de lucru pentru cei care initiaza, pe bloguri, campanii de sensibilizare a publicului.

Nu sunt specialist in materie (stiu, se vor gasi destui care sa spuna "atunci nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala"), dar, ca un om cu bun simt, incerc sa pun aici o parere pertinenta despre cum trebuie ales un blog pentru a promova afacerea.

Primii pasi in declansarea unei campanii bloggeroutreach

Un studiu efectuat de technorati in 2010 asupra blogosferei a scos la iveala o realitate ingrijoratoare pentru oamenii de afaceri care vor sa abordeze promovarea afacerii lor prin bloguri: 34 % din bloggeri au declarat ca nu vorbesc despre branduri pe blogurile lor si jumatate din ei au declarat ca nu ar scrie pe blogul propriu despre un produs sau serviciu indiferent de ce ar castiga din aceasta actiune.

Asadar, nu toti bloggerii sunt de cumparat si de aceea un blog cu reputatie in online care sa va sustina afacerea este greu de gasit. Sigur, bloguri mici, ale incepatorilor care se multumesc cu premii care vin sau nu, sau cu un link temporar de pe o ferma de linkuri gasiti destul de usor, si, din nefericire, la noi, au aparut multe platforme de acest gen care utilizeaza naivitatea bloggerilor mici dar si informarea partiala a celor care initiaza campanii pe bloguri.

  • Gasirea bloggerilor dispusi sa raspunda cererii de promovare a unei afaceri online, a unui produs sau a unui brand este primul pas in declansarea unei campanii bloggeroutreach
  • Informarea asupra bloggerilor si a ceea ce v-ar putea oferi blogosfera care scrie articole cu teme apropiate de obiectul afacerii dumneavoastra este un pas important in initierea unui proiect de sensibilizare a publicului cititor de bloguri.

    Prin crearea unui curent de opinie pe bloguri de nisa puteti castiga clienti fideli folosindu-va de increderea pe care a castigat-o bloggerul de la cititorii sai.

    Bloggerii se gasesc in retele de bloguri, dar nu sunt, de obicei, impartiti in categorii, iar blogurile nu sunt clasificate dupa apartenenta lor la cuvinte cheie.

    Bloggerii cu experienta se gasesc in retele serioase de bloguri ca technorati, blogcatalog, blogdash. Diferenta dintre primele doua si ultimul exemplu este ca blogdash este retea internationala in care bloggerii se inscriu doar pentru a fi cunoscuti de catre cei ce initiaza campanii de promovare pe bloguri de nisa.

    La noi sunt retele constituite din bloguri care scriu doar advertoriale, de-a valma, despre de toate pentru toti, iar bloggerii care participa la ele sunt de obicei incepatori fara experienta dispusi sa scrie despre orice pentru un cat de mic castig.

    Din nefericire pentru ei isi vor crea o imagine indoielnica pentru ca dau impresia ca se vand pe nimic iar reputatia lor online de mai tarziu ar putea fi afectata.

    Gasiti bloggeri dispusi sa va promoveze afacerea in blogawards, in harta bloggerilor, in blogalinitiative, in ebloguri, chiar in platforme de joburi online ca microjoburi.ro.

    Harta bloggerilor de la blogawards pare ca va fi un director bun pentru cei ce initiaza bloggeroutreach, pentru ca la inscrierea bloggerilor se inregistreaza si cuvintele cheie din bloguri, deci puteti cauta bloguri de nisa. Dar harta.blogawards.ro este la inceput de drum si nu putem sti in ce directie va evolua, speram ca nu se va transforma intr-un talmes balmes bun doar pentru cumparare de linkuri asa cum este confratele mai mare, blogawards.

    In platforma de servicii microjoburi.ro gasiti oamenii interesati sa va ajute in mai multe domenii, nu numai pentru bloggeroutreach.

    Indiferent de unde veti recruta bloggerul, pasii de urmat sunt aceiasi.

    Eu as prefera sa colaborez cu un blogger din microjoburi decat cu unul din celelalte platforme. Platind direct bloggerul prin paypal il pot castiga ca si un colaborator permanent si de incredere. Doar ca bloggerii mici romani inca nu prea au invatat cum sa se promoveze.

    Din sfaturi pentru freelanceri incepatori bloggerii se pot orienta asupra a ceea ce cumparatorii serviciilor oferite de ei si-ar dori sa primeasca.

    Un blogger va fi mai usor selectat ca si colaborator daca prezinta un portofoliu de lucrari-blogul sau, alte articole scrise de el, pagina sa de facebook, google+, etc.

  • Cercetarea blogurilor bloggerilor selectati
  • Bun, sa ne intoarcem la omul de afaceri. Ai gasit un blogger dispus sa-ti scrie articolul, poate ti-a fost si recomandat de o retea de advertoriale sau cu vanzare de linkuri, dar ce faci, mergi orbeste mai departe cu acel blogger fara sa-i cercetezi putin activitatea ?

    Orice blogger se recomanda singur prin blogul sau. Se presupune ca acceptarea unui blog intr-o retea de advertoriale a fost verificat inainte de a fi inclus in lista. Nu va culcati pe ureche, retelele au interesul sa-si sporeasca numarul de participanti mai mult decat sa cerceteze calitatea blogurilor si al bloggerilor.

    Singuri ar trebui sa hotarati daca vreti o campanie pe bloguri cu page rank mare sau mic, functie de bugetul alocat. Cu cat blogul are pagerank mai mare cu atat advertorialul, linkul, sau recenzia va costa mai mult.

    Cu cat reputatia online a bloggerului este mai indoielnica cu atat reputatia dumneavoastra si a afacerii, implicit, va avea de suferit.

    Nu veti castiga prea mult daca blogul nu are cititori axati pe cuvintele dumneavoastra cheie, daca cititorii sunt doar prieteni ai bloggerului care, pentru a-i mentine reputatia comenteaza favorabil indiferent de calitatea articolului, daca blogul are un page rank artificial mentinut de linkuri de la prieteni si firme interesate sa-l sustina pe nivele superioare de page rank.

    Page rankul artificial sustine o reputatie pentru un timp limitat, articolul care aminteste afacerea dumneavoastra va ramane acolo mult timp iar atunci cand blogului ii va scadea pagerankul el va va trage in jos din punct de vedere SEO.

    Oricat de mult s-ar considera ca blogurile spun povesti, daca aveti o afacere serioasa, despre produse din domeniul tehnic, sa spunem, nu vad chiar nicio legatura intre povestile de adormit copiii de pe unele bloguri "artistice, cu bloggeri creativi" si succesul unei afaceri.

    Si mai hilara imi pare prezentarea in versuri a unei afaceri cu microjoburi sau a unui serviciu complet legat de tehnica si tehnologie. Cum ar suna o prezentare ca aceasta:

    M-am trezit de dimineata
    cu un gand: sa merg la piata.
    Cand am vrut sa plec, din usa,
    suna telefonul. O matusa,
    a facut infarct
    si este la spital.
    Uit de piata si mancare,
    val vartej la mama mare.
    Stau pe holuri si tot zbier,
    n-am mancare-n frigider.
    Microjoburi ma salveaza
    dau comanda, se livreaza.
    Internetul, bata-l vina,
    iar mi-a rezolvat pricina !

    Eu nu as indrazni sa leg de numele afacerii mele o anecdota, o caricatura, o poveste sau o poezie naiva ca cea de mai sus doar pentru a produce buzz. Nu uitati ca in online efectul este pe termen lung si se poate intoarce ca un bumerang impotriva voastra.

    Dar, ma rog, acesta este punctul meu de vedere, al unuia care isi exprima doar o parere in coltisorul sau de web.

  • Implicarea personala in relatia cu bloggerul
  • Daca v-ati ales un blogger din acele retele de advertoriale, sorry, nu veti comunica decat cu intermediarii, adica cei ce se ocupa de platforma de bloguri-Blogatu, respectiv Chinezu-pentru blogawards si blogalinitiative. (de celelalte platforme nu amintesc nimic pentru ca nu am legatura cu ele, nu pentru ca s-ar baza pe alt concept). Este ca si cum atunci cand te duci la piata cumperi de la un intermediar si nu direct de la producator. (Doamne, si ce-i mai injuram pe intermediarii de la piata ! )

    In schimb, daca alegeti sa lucrati cu un blogger sau freelancer din platforme de microjoburi situatia se schimba radical. Blogerii care vand servicii sunt mai responsabili, constienti fiind ca munca lor atunci cand este de calitate le aduce bani, nu premii care depind de noroc, de aprecieri subiective sau de gasca din care face parte.

    Bloggerii din platformele de microjoburi se simt respectati si vor acorda acelasi respect afacerii voastre. Pot sa va refuze cererea atunci cand considera ca nu o pot onora si acest lucru ar trebui sa nu va deranjeze, dimpotriva, sa fie apreciat. De obicei, bloggerii care au ceva experienta si incredere in fortele proprii cer colaborari.

    Bloggerii cu bloguri de nisa profesionale sunt comparabili cu jurnalistii traditionali. Ei sunt de veghe pentru povesti mari si oportunitati de afaceri serioase care sa le poata pastra reputatia online si impartialitatea. Daca vreti doar o parere sincera si impartiala despre afacerea dumneavoastra apelati la ei. Daca vreti insa doar pareri pozitive si linkuri, ocoliti-i, v-ati putea arde.

    Cel mai indicat ar fi sa-i abordati mai intai cerandu-le parerea, prin email, fara nicio obligatie, despre afacerea voastra. Daca va raspund, inseamna ca ii atrage conceptul vostru de afacere si puteti demara apoi o propunere de colaborare. Daca nu, au ei un motiv sa nu raspunda si atunci lasati-i pentru un timp in pace.

    Nu luati ca pe o ofensa sau proasta crestere lipsa unui raspuns. Poate nu au timp sa va studieze propunerea, poate au alte munci in lucru, poate au o problema de sanatate. Bloggerii sunt oameni, nu fabrici de produs articole.

    Vreti o colaborare cu un blogger, puteti sa-i propuneti un interviu sau un guest post. Un blogger se simte flatat atunci cand ii este recunoscuta munca si va veti castiga un colaborator pe termen lung.

O afacere, fara bloggeri sinceri, critici cateodata, dar care o sustin fie si doar pentru ca amintesc despre ea in blogul lor, este ca un om fara un picior, adica schioapa. Pierde de la inceput startul.

Retineti, bloggeroutreach este o campanie de sensibilare a clientilor prin intermediul blogurilor si ea trebuie din cand in cand impulsionata.

Bloggeroutreach nu inseamna doar un advertorial cu link spre site-ul tau, la un moment dat. Daca vreti sa va castigati un colaborator de nadejde, nu lasati niciun blog care scrie despre afacerea voastra fara un comentariu de la voi. Daca altfel nu a fost platit, bloggerul merita macar un multumesc pentru munca sa si va va tine minte.

Un punct in plus pentru initiatorul site-ului microjoburi care nu a trecut cu vederea articolul despre minifreelanceri si microjoburi din blogul despre joburi, banipenet4all.blogspot.com. Mai multe despre acest tip de joburi part-time ocazionale oferite de platforma microjoburi gasiti in articolul la care va trimite linkul.

Acest articol mi-a fost inspirat de campania din blogalinitiative pentru platforma microjoburi despre care scrisesem deja, gratis, asa cum va fi si acum, sunt sigura, in banipenet4all, in articolul cand esti somer si vrei un job-site-uri de vizitat, inca dinainte de aceasta campanie comandata. Desi trateaza un subiect important pentru toti oamenii de afaceri, articolul se adreseaza cu precadere celor ce vor juriza campania microjoburi.

2 comentarii:

  1. Salut, foarte tare acest articol, felicitari. Te astept si pe www.afaceri-bani.eu , websiteul meu legat de afaceri online. Succes !

    RăspundețiȘtergere
  2. buna as vrea sa ma juatati,dvs ati facut blog pe google ad sense,cum functioneaza si practic nu inteleg cum se iau faptic banii in mana.aveti cont pe blogger sau wordpress?ajutati ma.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc de vizita. Astept un comentariu interesant si util. Va astept si alta data cu drag, sa descoperim impreuna cum castigi bani pe Internet cand esti doar incepator.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

GO TO TOP