Daca esti elev si ai nevoie de bani de buzunar, daca esti student si nu ai prea mult timp la dispozitie, daca ai un job cu salariu redus, daca esti o mamica in concediu postnatal, daca esti pensionar si inca iti place sa butonezi pc-ul, lumis-detoatepentrutoti este sursa ta de informatii utile despre activitati si afaceri online simple generatoare de venit suplimentar.
Idei de afaceri online simple, idei de joburi mici online, de toate pentru toti incepatorii care vor sa stie cum se castiga bani online din activitati platite, simple sau nu, pe net.

De toate pentru toti, utile pentru incepatorii in venit suplimentar online


Crowdsourcing-castigi bani online doar cand esti ales

Castigi bani online doar cand esti ales nu este un titlu pompos si fara importanta pus in lumis-detoatepentrutoti doar pentru a atrage cititori.

Castigi bani online cand esti ales exprima ceea ce incepatorii in munca platita pe Internet trebuie sa stie atunci cand presteaza munca online pentru site-urile la care firmele care ofera sarcini de munca utilizeaza metoda crowdsourcing.

Pentru ca mi-am propus ca blogul sa contina informatii utile de toate, pentru toti, va propun sa aflam cate ceva despre conceptele de crowdsourcing, crowdfunding si outsourcing deoarece aceste notiuni economice stau la baza crearii ofertelor de proiecte cu rezolvare pe Internet, a colectarii de fonduri pentru finantarea proiectelor noi, sau a lansarii de microjoburi in numar mare pentru minifreelancerii care vor sa castige un venit suplimentar din munca online.


Munca online-3 concepte economice aplicate de companiile angajatoare

Functie de complexitatea proiectelor pe care le lanseaza pentru lucratorii online, companiile aleg o metoda de rezolvare a sarcinilor cerute de jobul respectiv.

Munca online are caracteristici speciale care ofera companiilor numeroase avantaje. Lucratorii pot fi din orice parte a lumii, pot fi selectate doar lucrarile celor mai creativi dintre ei, si,intotdeauna raportul calitate-pret este mult mai avantajos decat ar fi cel generat de munca offline. De aceea, ca si lucrator pe Internet castigi bani online doar cand esti ales de o companie sa colaborezi cu ea.

Daca vom considera ca, si procurarea banilor pentru realizarea unui proiect este, pana la urma, tot o metoda de rezolvare a problemelor unui initiator de proiect de munca, intalnim 3 metode de rezolvare a proiectelor de munca aplicate de companii atunci cand apeleaza la lucratori pentru munca online.

Crowdsourcing

Crowdfunding

Outsourcing

Concluzii pro si contra crowdsourcing

Crowdsourcing

Crowdsourcing este denumirea utilizata pentru modalitatea prin care o companie obtine rezolvarea online a sarcinilor de munca specifice unui post de lucru, de obicei un proiect de anvergura, ca urmare a utilizarii fortei de munca exercitata de o multime de lucratori specializati din afara companiei respective, de obicei freelanceri care lucreaza online. Se creeaza astfel posibilitatea favorabila pentru compania respectiva, de a selecta, dintr-o multime de solutii propuse de lucratorii experti si antrenati in munca online, solutia cea mai potrivita pentru rezolvarea proiectului in lucru.

Crowdsourcing este un cuvant compus din crowd, ceea ce inseamna ca o multime de oameni rezolva o sarcina de munca data, iar sourcing vine de la cunoscutul outsourcing care trimite cu gandul la externalizarea unor sarcini de munca mai putin importante pentru o companie, dar imposibil de evitat .

Crowdsourcing se aplica pentru activitatile care necesita creativitate si calitate inalta a rezultatului. Bazate pe adevarul ca mai multe creiere fac mai mult decat unul singur, firmele apeleaza la o multime de lucratori online specializati carora li se propune spre rezolvare acelasi proiect. La sfarsitul perioadei de ofertare firmele vor alege cea mai buna solutie la problema lor.

Deci, ca lucrator pentru o firma care ofera joburi prin crowdsourcing, castigi bani din munca online doar atunci cand solutia oferita de tine pentru rezolvarea proiectului a fost aleasa ca fiind cea mai potrivita din punct de vedere al raportului calitate-pret.

Cel mai cunoscut tip de crowdsourcing este cel utilizat pentru rezolvarea proiectelor de design. Atunci cand o firma are nevoie de design de logo, de pilda, ea prefera sa utilizeze Crowdsourcing-ul in locul freelancing-ului online obisnuit. Obtine astfel o multime de solutii in termen scurt si poate selecta ceea ce raspunde cel mai bine cererii sale.

Toti designerii interesati vor crea un logo special pentru cererea respectiva, iar firma va avea de ales pe cel mai bun.

Crowdsourcing, de fapt, creste calitatea si scade pretul, in comparatie cu freelancingul online obisnuit.

Crowdsourcing poate fi utilizat si pentru obtinerea de design de mobilier, de moda, de reclame, de video, de produs.

Crowdsourcing este metoda prin care se rezolva cu succes orice proiect care implica creativitatea executantilor.

Crowdsourcingul poate fi metoda prin care, oamenii de afaceri care cauta oportunitati de noi afaceri pot colabora indiferent de tara sau domeniu de activitate pentru lansarea unor afaceri noi, profitabile.

Metoda rezolvarii proiectelor prin crowdsourcing se poate aplica si pentru obtinerea unei surse de finantare pentru un proiect bun, de la o multime de oameni capabili sa ajute financiar, dar atunci avem de-a face cu metoda numita crowdfunding.

Crowdfunding

Crowdfunding este metoda prin care cereti unei multimi de oameni sa doneze bani pentru proiectul vostru, in schimbul unei recompense specificata din start.

Crowdfunding este folosit mai ales de catre artisti, organizatii de caritate, dar si de persoane fizice care au nevoie la un moment dat de fonduri suplimentare pentru a-si rezolva rapid o problema de viata.

Crowdfunding se utilizeaza pentru colectarea de fonduri necesare inceperii unor proiecte de cercetare din domenii ca tehnologie, sanatate sau proiecte din domeniul artistic, ca filmarea unor filme documentare deosebite, inregistrarea unui nou CD, etc.

Daca sunteti dintre cei ce considerati ca aveti un proiect important dar nu dispuneti de banii necesari realizarii lui iata ce trebuie sa faceti:

Cautati o platforma de crowdfunding, stabiliti suma de care aveti nevoie pentru a va atinge scopul propus si termenul limita pana la care acesta sa fie indeplinit. Daca oferiti recompense donatorilor acestea se vor specifica in proiect.

Trebuie ca telul sa fie atins in totalitate inainte de termenul limita specificat, altfel toate sumele vor fi returnate donatorilor. Termenele de realizare sunt de obicei, mai mici de 60 de zile.

Cea mai cunoscuta platforma internationala de crowdfunding este gofundme.com.

In aceasta platforma de crowdfunding, dupa inregistrare, creezi un site free in care iti expui cauza, apoi ii dai share in toate retelele sociale in care ai prieteni si site-ul tau nou colecteaza donatii prin intermediul platformei.

Platforma de crowdfunding gofundme este deschisa si pentru tarile din Comunitatea Europeana care folosesc ca moneda de plata euro.

Platforma gofundme.com retine un comision de 5% din donatii, plus comisioanele practicate de banci. Pentru tarile europene platile se fac prin paypal.

Proiectele publicate pot fi din domenii diverse si pot fi publicate atat in nume personal cat si in numele unor fundatii.

V-am scris despre gofundme.com pentru ca nu am rezistat tentatiei de a va da si informatii concrete, nu doar teoretice.

La noi, in Romania, din luna mai 2013 a aparut platforma potsieu.ro care functioneaza pe principiul de crowdfunding. Sa-i uram succes si sa speram ca va avea viata lunga si va aduce o schimbare benefica pentru toti cei ce au nevoie de colectarea de bani pentru inceperea unui proiect. Din nefericire, am avut impresia ca nu este foarte permisiva iar proiecte personale nu prea am vazut acolo. In plus, totul va depinde de generozitatea si de aplecarea spre investitie a romanilor.

Outsourcing

Outsourcing este metoda pe care o folosesc firmele pentru a-si rezolva anumite sarcini de lucru cu ajutorul unui lucrator din afara companiei. Un astfel de lucrator este ales, de regula, dintre cei ce vor sa castige bani din munca online si aplica pentru rezolvarea acelui task. Selectia lucratorilor se face pe baza reputatiei, a pregatirii profesionale, iar uneori a recompensei pentru care este dispus sa rezolve munca ceruta.

In regim outsourcing se rezolva acele sarcini de lucru care presupun rezolvarea corecta a lor dar nu necesita si creativitate.

Orice firma care are o activitate sezoniera intensa poate apela la utilizarea unei multimi de lucratori pentru rezolvarea unor sarcini presante si sezoniere.

La fel, cand o activitate necesara implica o multime de munca repetitiva si imposibil de rezolvat cu lucratorii proprii, firmele impart activitatea in multe microjoburi numite tasks si le posteaza in site-urile unde gasesc lucratori pentru indeplinirea lor.

Outsourcingul , in termeni economici este activitatea de externalizare a unor sarcini productive neesentiale catre firme externe sau persoane fizice care ofera un raport pret-calitate mai profitabil.

Prin metoda de outsourcing, webmasterii, in general, isi rezolva numeroasele munci necesare dar plictisitoare si consumatoare de energie necesare la lansarea unui nou site.

Microjoburile de care au nevoie se obtin din ruperea unui job mare in microjoburi numite microtasks, in limba engleza. Ele se repartizeaza la o multime de lucratori online si astfel, o munca pentru care ar fi fost necesare cateva zile se realizeaza intr-o zi sau in cateva ore. Platile pentru asemenea munci sunt de la unu la 10 centi iar cei care vor sa castige bani online din munca pe Internet sunt multi. Astfel de site, daca sunteti dintre aceia, vi l-am prezentat in munca online de acasa in 2013. Microtasking-ul mai poate implica sarcini cum ar fi scanarea imaginilor, corectura, corectarea bazei de date si transcrierea de fisiere audio.

Munca se executa mai rapid, mai ieftin, si, de obicei, cu mai putine erori-corectarea se face cu sisteme de validare performante. Deoarece microjoburile pot fi efectuate chiar si de catre persoane din tari mai putin dezvoltate sau, uneori, chiar si doar cu ajutorul unui SMS pe telefon, outsourcingul este o metoda de asigurare a unor mici locuri de munca si pentru persoanele din tari cu o tehnologie ramasa in urma.

Concluzii pro si contra crowdsourcing

Pentru cele doua parti angajate in relatia de munca prin crowdsourcing instructiunile de lucru sunt esentiale. Ele trebuie sa fie emise in amanunt si foarte clar astfel incat sa nu existe dubii asupra sarcinii de lucru de executat. Calitatea jobului prestat nu poate fi judecata corect daca instructiunile de lucru sunt ambigui si astfel pot pierde si lucratorul care a prestat jobul dar si firma respectiva.

Pentru firmele care utilizeaza crowdsourcingul un mare beneficiu este executia rapida a jobului de catre oameni specializati in domeniul cerut. Avand posibilitatea sa selecteze lucrarea cea mai buna din sute de lucrari emanate de o multime de oameni profesionisti, firma are certitudinea ca proiectul respectiv isi primeste o realizare superioara uneia care ar putea veni din partea unui singur om.

Lucrarea aleasa in urma concursului aduce o suma esentiala de bani pentru executantul ei. Ceilalti lucratori, insa, desi au utilizat timp pentru a participa la campanie, raman cu speranta ca poate, randul urmator sunt si ei castigatori.

Pentru lucratorii entry-level, joburile externalizate si impartite in microtaskuri, aduc venit suplimentar si posibilitatea de a gasi locuri de munca part-time.

In concluzie, utilizarea conceptelor economice de crowdsourcing si outsourcing de catre companiile care ofera locuri de munca online aduc beneficii majore firmelor si doar unii din lucratorii online experti in domeniul lor de activitate castiga bani. De aceea forma de munca online prin crowdsourcing, desi se adreseaza tot freelancerilor, este bine de abordat cu masura cand esti un freelancer cu facturi recurente de platit si nu dispui de un fond de rezerva.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Multumesc de vizita. Astept un comentariu interesant si util. Va astept si alta data cu drag, sa descoperim impreuna cum castigi bani pe Internet cand esti doar incepator.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
GO TO TOP